marți, 4 decembrie 2012

Recenzie "Academia vampirilor" ~ Academia vampirilor #1, Richelle Mead




E o adevărată istorie felul în care am descoperit seria asta incredibilă.
În vacanța de vară de anul trecut, trebuia să citim o carte la alegere pentru română. (Câteodată diriga - care e profa noastră de română -ne pune să citim câte ceva..) Vorbeam la telefon cu un prieten și îi spuneam că n-am habar ce tâmpenie de carte voi citi. Pentru că pe vremea aia, eram *neexperimentată* în lumea cărților.. El mi-a spus că are o carte cu vampiri și c-ar putea să mi-o împrumute. E, cartea aia a fost volumul II din serie. Trist, știu. Prima dată am citit volumul doi. Când am terminat-o de citit și am văzut că mai are alte 4 volume, eram în criza aia cu vreau, vreau volumul următorrr! prin carte trec cel puțin o dată cei care au citit vreo carte de Richelle Mead.

Dar revenind, volumul 1 al seriei, l-am citit ultimul, pe net. Chiar dacă știam ce urma să se întâmple (pentru că totul a fost detaliat în volumul 2), tot am rămas poker-face.

Mai pe scurt, pot spune că Academia Vampirilor este primul volum dintr-o serie absolut grozavă. Doamne, ce grozavă? Nici nu există cuvinte ca să pot să caracterizez seria. Incredibilă. Epică. M-a lăsat fără cuvinte.


***
Lumea lui Richelle Mead, în AV este compusă din:
- moroi, vampirii buni de rang superior, care trebuie protejați. Fiecare dintre ei se specializează într-un anumit domeniu - apă, foc, aer sau pământ. Totuși, există și utilizatori ai spiritului, întâlniți atât de rar, încât aproape că s-a uitat de ei.
- dhampiri, adică cei care sunt jumătate umani, jumătate vampiri. Abilitățile pe care aceștia le au de la vampiri, adică viteza și agilitatea sunt combinate cu rezistența la soare, care vine din partea umană, făcându-i ideale gărzi de corp. Dhampirii au menirea de a-i apăra pe moroi.
- strigoii, vampirii răi, care pot omorî pe oricine dintr-o suflare, sunt o amenințare pentru toți. Sunt mult mai rapizi și mai puternici decât dhampirii, ceea ce îi fac greu de evitat într-o luptă corp la corp. Oricine poate deveni strigoi, dacă după ce a murit înghite sânge de strigoi. Aceștia sunt foarte periculoși, duri și neiertători. Odată cu transformarea în strigoi, persoana în cauză își pierde calitățile pe care le avea când era în viață, omorând pentru simpla plăcere. Singurele moduri în care strigoii pot muri sunt prin implantarea unei țepușe în inimă, prin incinerare sau prin tăierea gâtului.

Totul începe când Rose, împreună cu Lissa, părăsesc Academia. În cele din urmă, ele au fost prinse . Adusă înapoi cu forța, Rose are o discuție cu directoarea care se gândește serios să o exmatriculeze. În final, se ajunge la concluzia că ea poate să își continue studiile, dar cu antrenament înaintea și după orele de curs. Cu Dimitri Belikov, ( Doamne, Doamne, Doamne, Doamne, ce nume superrb x.x *imdead*) un gardian transferat aici. Pe parcursul antrenamentelor, Rose se îndrăgostește de el, idilă imposibilă, deoarece diferența de vârstă dintre ei este de 7 ani. În timp ce iubirea sa persistă, la Academie are loc un atac asupra Lissei, un personaj drag acesteia dovedindu-se a fi trădător. Însă Rose, încercând să o salveze pe Lissa, dă de Dimitri, iar amândoi cad pradă unui farmec care le amplifică sentimentele și năruiește barierele. Va reuși Rose să o salveze pe cea mai bună prietenă a ei?

Personaje:

Rose - personajul principal, cu caracter acid, are mereu replicile la ea. :> La început, în volumul 2 mi se părea că insista prea mult pe faptul că Dimitri și cu ea au o legătură specială, că se înțeleg perfect, bla, bla.. Mi se părea un personaj cam disperat după atenție... Dar pe parcurs mi-am dat seama că e tocmai opusul. Nu era vreo exagerare. NUNUNUNUNU. Rose & Dimitri CHIAR sunt perfecți unul pentru celalalt. Argh, deviez de la subiect. x_X Este amuzantă, sarcastică, dar când e necesar, e realistă. Înțelege faptul că trebuie să fie responsabilă de 10 ori mai bine decât persoane mai mature ca ea. Și e în stare să riște absolut orice pentru Lissa. Până și dragostea pentru Dimitri...

Lissa - prințesa moroi sensibilă, care încă mai suferă după moartea părinților și a fratelui său. Ține la Rose foarte mult, iar relația lor este echilibrată. Fiecare dintre ele este dispusă să o apere pe cealaltă.

Dimitri - aiaiai! (<3) El este gardianul rus care la prima vedere pare dur, nesociabil, puternic. Dar Rose reușește să intre în inima lui și să dezlege niște mistere pe care nici măcar el nu le-a dezlegat. În relația lor nu ai cum să nu observi afecțiunea, înțelegerea reciprocă, apărarea (mda, există momente în care Dimitri o scapă pe Rose de necazuri - absolut superb!) care îi leagă. Oh, atât, atât de dulce! :o3

Recenzie
Cartea asta m-a uluit. Nu, mi-a spulberat până și cea mai mică fărâmă de prejudecată pe care o aveam în legătură cu vreo carte. Un singur cuvânt îi pot atribui cărții: cea-mai-bună-pe-care-am-citit-o-în-viața-mea. Ok, știu că nu e un singur cuvânt, dar numai astfel pot să o caracterizez. Aproape pe tot parcursul cărții este prezentă acțiunea, împletită pe ici-pe colo cu câteva descrieri. Dar Doamne, totul e atât pe perfect și atât de frumos în cartea asta! Bineînțeles, sunt și câteva replici care te fac să râzi în continuu timp de 15 minute (credeți-mă, știu..) și părinții să urle la tine din celelalte camere că scoli vecinii din somn. -.- Și iubirea aia frumoasă dintre Rose și Dimintri e atât de ... frumos construită. Inițial, Rose neagă ce simte. Apoi, Dimitri neagă ce simte. Apoi, la finalul cărții, Dimitri îi spune de ce nu pot fi ei împreună și ce urmări ar putea avea relația lor - punerea în pericol a vieții Lissei.

Toți cititorii care se respectă trebuie să aibă cartea asta în biblioteca lor.

Titlu: Academia Vampirilor
Titlul seriei: Academia Vampirilor
Autoare: Richelle Mead
Editura: Leda
Număr pagini: 384
Punctaj: 5/5.

2 comentarii:

  1. AV a fost superba. Sunt pe la volumul 4, mai exact am terminat volumul 3 si mor de nerabdare sa citesc urmatorul volum. Este seria mea cu vampiri preferata :D Super recenzie :>

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu le-am terminat pe toate. Numai ca am avut timp sa fac recenzia numai la volumul 1. ._. E, urmeaza sa le fac pe toate. Promise! :>

      Ștergere