luni, 7 ianuarie 2013

Filme 2013 inspirate după cărţi

Străbătând 'netul în lung şi în lat, am reuşit să aflu care sunt filmele anului 2013. Proiecte care vor începe în 2013, cât şi filme care vor începe să ruleze la cinema anul acesta. Este vorba despre filme inspirate din cărţi fantasy sau SF despre care majoritatea au auzit. Aşadar, să le luăm pe rând:



1. Seria Instrumente mortale de Cassandra Clare, apărută în România la editura Leda a fost ecranizată în 2012. City of Bones / Oraşul Oaselor va avea îi va avea ca actori în rolurile principale pe Lily Collins (Clary Fray), Jamie Campbell Bower (Jace Wayland) şi Robert Sheehan (Simon Lewis)
Pentru a afla ce actori vor juca celelalte personaje, accesaţi Full cast of City of Bones.



2. Beautiful Creatures, de Kami Garcia şi Margaret Stohl, prima carte din seria Cronicile Casterilor, apărută la noi la Editura RAO cu titlul A 16-a lună a fost ecranizată tot în 2012, urmând să apară în România pe 15 februarie. 2013.

3. Seria Academia Vampirilor, apărută la noi la editura Leda, conţine şase volume care aşteaptă câte şase ecranizări de succes. Primul film se află în lucru şi este programat pentru 2013. Regizorul filmului este, conform paginii oficiale a filmului, Mark Waters. Scenariul filmului a fost realizat de Daniel Waters. Din câte informaţii am obţinut dând peste cap internetul, se pare că atât Richelle cât şi cei doi fraţi au câte o idee asupra actorilor ce vor interpreta personajele, însă până acum nu ne dezvăluie nimic.


4. Firelight de Sophie Jordan este o carte care nu a apărut încă în România, dar care va fi ecranizată în 2013. Mai multe date despre film puteţi găsi aici.



5. Cartea cimitirului de Neil Gaiman, apărută la Editura Nemira va fi regizată de către Henry Selick. 

6. Tot pentru anul acesta este programată şi ecranizarea cărţii The Night Circus, de Erin Morgenstern, apărută la Editura Leda. Ei bine, pregătiţi-vă. Romanul va fi adaptat de către Moira Buffini, cea care a adaptat şi Jane Eyre, considerată de Summit Entertainment cea mai potrivită alegere pentru acest proiect.


7. Tot în 2013 este aşteptat şi filmul The Seventh Son, ecranizare a cărţii Ucenicul Vraciului din seria Wardstone Chronicles, de Joseph Delaney, apărută în România la Editura Corint Junior. Filmul îi va avea ca protagonişti pe actorii Ben Barnes ( <333 ), Julianne Moore şi Jeff Bridges.



8.  Partea a IV-a a seriei Cronicile din Narnia, intitulată Jilţul de argint, va avea premiera în 2015. Seria scrisă de C.S. Lewis a fost publicată integral la Editura RAO.

9. Volumul Damnare de Lauren Kate, publicat la Editura Litera, se zvoneşte că o va avea în rolul principal Lucinda Price pe tânăra actriţă Hannah Marks. Daniel Grigori va fi interpretat de Alex Pettyfer, iar Arriane Alter - de Elizabeth Gillies.


10. Seria Casa nopţii  de P.C. Cast şi Kristin Cast, publicată la Editura Litera, va avea parte de un film propriu în 2013. 

11. Seria Urâţii de Scott Westerfeld, apărută la editura Leda. Distribuţia nu a fost divulgată încă, însă nu cred că vor întârzia să apară informaţii.







12. Romanul Dacă aş rămâne de Gayle Forman, apărut în 2011 la Editura RAO, este de asemenea pus pe lista proiectelor de ecranizare, însă deocamdată nu are o dată clar stabilită pentru lansare.



13. O altă serie foarte îndrăgită, Fascinaţie, de Melissa Marr, publicată la noi de Editura RAO este pusă pe lista proiectelor.


14. Divergent, un roman de Veronica Roth publicat de Editura Leda în 2011, îşi aşteaptă propria ecranizare, programată pentru 2015. Seria cuprinde 3 volume, al doilea, apărut în 2012, iar al treilea, Convergent, este aşteptat să apară anul acesta. Drepturile de ecranizare au fost vândute încă dinainte de publicarea primului volum, ceea ce anunţă un blockbuster, cred eu.


15. La fel de aşteptată este şi premiera filmului Fior. La baza sa stă seria Lupii din Mercy Falls, de Maggie Stiefvater, serie apărută în România la Editura Rao.


16. Romanul The Host, de Stephenie Meyer, publicat în România la Editura RAO va beneficia de o ecranizare de zile mari în 2013, datorită distribuţiei foarte bine cotate: Saoirse Ronan, Max Irons, Jake Abel şi William Hurt.


17. Delirium, primul volum al seriei scrise de Lauren Oliver va avea premiera ca film în 2013. Seria va fi o trilogie, cuprinzând volumele Delirium (2011), Pandemonium (2012) şi Requiem (2013), acţiunea fiind plasată într-o lume distopică. Încă nu a fost anunţată publicarea acestei serii şi în limba română, însă cei care au citit primul volum confirmă faptul că are un potenţial de originalitate deosebit.


18. Filmul Carcera, după primul volum din seria cu acelaşi titlu, de Catherine Fisher, publicată la noi de seria Corint Junior îl are cap de afiş pe Taylor Lautner.

19. Elixirul vieţii, roman publicat de Grupul Editorial Corint, de Kenneth Oppel, va fi ecranizat în 2013. Drepturile pentru ecranizarea cinematografică au fost achiziţionate încă înainte de publicare de Summit Entertainment, producător fiind Karen Rosenfeld (cunoscută ca fiind producătoarea filmelor Twilight).

20. O altă carte după care se va ecraniza un film de mare succes este Cele treisprezece motive, de Jay Asher, publicată de Editura Leda. În rolul principal va fi Selena Gomez.

21. Tot pentru 2013 este programată ecranizarea romanului Paranormal, de Kiersten White, primul din trilogia cu acelaşi titlu, care mai cuprinde volumele Supranatural şi Endlessly. Seria este în curs de publicare în limba română la Editura Leda.
22. Conform imdb.com, tot pentru anul 2013 este aşteptat un film după seria Maximum Ride, de James Patterson, în curs de apariţie la Editura Leda.


23. Ultimul proiect de film despre care voi scrie este Wicked, care va apărea în 2013, fiind ecranizarea unei serii fantasy cu acelaşi titlu, scrisă de Nancy Holder şi Debbie Viguie. Seria nu este tradusă în limba română. 




Aşadar, după cum aţi văzut, majoritatea viitoarelor ecranizări amintite sunt după cărţi care au apărut sau vor apărea la Editura Leda & Corint Junior. Părerea mea este că merită să le urmărim atât cartea cât şi filmul, pentru a le putea analiza pe ambele. Celelalte edituri remarcate mai sus sunt RAO, Litera şi Nemira.
Titlurile enumerate se află pe listele imdb.com ale celor mai aşteptate filme de anul acesta şi din anii următori. Pentru a vă putea informa mai bine, puteţi căuta pe CinemaRX tot ce are legătură cu filmele/proiectele noi.
Sper că a fost folositor materialul ^___^ 






6 comentarii:

  1. Naaaaa, n-au cum să apară atâteeeea filme în 2013. Dar pe AV și IM.... aaaah, abia le așteeeeeeept :X

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi nu apar toate în 2013. Majoritatea vor fi ecranizate anul ăsta, adică se vor filma. Ştii şi tu cum e, după ce au terminat de făcut filmul, mai lasă puţin fanii în delir ca să fie siguri că află toată naţiunea şi abia după x luni bagă filmul în cinematografe. IM o să apară pe 23 august >:) Iar AV anul ăsta o să se filmeze... :|
      Cu puţin noroc, ajung să văd şi AV până-mplinesc 80 de ani. :))

      Ștergere
  2. Mor. O___O Se publică toate seriile mele preferate, o Doamneeee, nu pot să cred. Adică ştiam de Divergent, AV, Gazda şi IM, dar de Supranatural, Elixirul Vieţii şi Casa Nopţii nici nu mi-a trecut prin minte. O să fie cel mai bun aaaan <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ştiuu. *feeling like an unicorn* Şi o să se facă un film şi după Îngeul Nopţii. Dar mi-a fost mie lene să mai scriu. :))

      Ștergere
  3. Sunt terminata. Casapita. Inima mea a incetat sa mai bata! :)) Vrei sa spui ca se ecranizeaza AV (asta stiam), DAmnare, Casa noptii, Cronicile Wardstone, Night Circus si Divergent? SI DIVERGEEEENT???? SI ACADEMIA VAMPIRILOR??? SI CASA NOPTII?? ASTEA DOAR IN 2013!! Cel tarziu, pana in 2014. Tu vrei insistent sa-mi explodeze pipota, asa-i? Mor. Numai pot :)) Cred ca tocmai mi s-a ars un neuron din cauza fericirii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. =]]]]]]]]
      Știu cum te simți. :)) Și astea nu sunt toate. Uite aici sunt o groază: http://www.imdb.com/list/55hyZLG1FlI/
      Da' ia-le încet și vezi să stai jos când le citești. Nu vreau să pățești ceva din cauza mea. A, da. Filmările la Divergent o să-nceapă în martie 2013. Și o să fie lansat pe 21 martie 2014. Uite: http://divergent.wikia.com/wiki/Divergent_(film)
      Și uite-aici ce se zice despre AV: http://www.imdb.com/title/tt1686821/

      Ștergere